Oppkjøringen til årets Forsker Grand Prix er i gang!

Ti kandidater skal kjempe om å bli den beste til å formidle og begeistre om forskningen sin, og må overbevise både publikum og dommerpanel i løpet av kun fire minutter. Tiden frem mot 1. oktober går unna i full fart, og kandidatene er allerede godt i gang med forberedelsene.

Det er ikke bare-bare å stå på en scene og oppsummere et årelangt forskningsprosjekt i løpet av noen minutter. Kandidatene må trene på stemmebruk, kroppsspråk og bruk av rekvisitter, og lærer kunsten å fortelle en historie fra start til slutt. Mange års utdanning og fagkunnskap må kokes ned og oversettes til et språk som alle kan kjenne igjen. Hvorfor forskes det på akkurat dette, og hvordan går man frem for å finne ut av det? Og ikke minst – hvilken betydning har dette for folks liv?

I månedene før selve showdagen har kandidatene en rekke workshops både sammen og alene med coacher som skal forberede dem på å gå i ilden. Her er det ingen rom for feil, og alt fra illustrasjoner til pustepauser må planlegges nøye. Under selve konkurransen skal alle deltakerne i ilden og fremføre sine minutter foran publikum og dommerne, før tre kandidater går videre i kampen om å bli den beste forskningsformidleren på Vestlandet. Dommerpanelet består av fagpersoner fra journalistikk, scenekunst og akademia, og deres stemmer teller like mye som publikums.

Forsker Grand Prix er fast innslag under Forskningsdagene i Bergen, og har som mål å gi forskningsformidling høyere prestisje og oppmerksomhet. Konkurransen arrangeres flere steder i Norge, og er en viktig arena for å fange opp nye talenter innen forskning og formidling.