Helga Bjørke Harnes er årets vinner av Forsker Grand Prix Bergen!

Det var tett i toppen, men til slutt var det Helga Bjørke Harnes fra lærerutdanningen ved NLA Høgskolen som stakk av med seieren i årets utgave forskerkonkurransen.

Rundt 200 publikummere og dommerpanel fikk fredag 1. oktober avgjøre hvem som var den aller beste på å begeistre og engasjere om forskningen sin. Ti stipendiater hadde fire minutter hver på scenen, hvorav tre av de fikk være med videre til gullfinalen for en ny runde med lynforedrag. Helga Bjørke Harnes fra NLA Høgskolen imponerte stort som sceneformidler, og kom til gullfinalen som dommerpanelets wildcard før hun så ble kåret til vinner av konkurransen.

Helga forsker på hvordan nåtid og fortid veves sammen i elevers læring om moralske ladde historiske temaer, og har samlet inn skriftlig og muntlig data fra elever i 9. klasser i for å kunne forstå mer av deres læringsprosess. Klarer de se verden fra et annet perspektiv enn sitt eget? Og hvordan påvirker nåværende idealer, verdier og kunnskaper deres historiske læring? Helgas avhandling er også aktuell utenfor klasserommet, og kan sees i sammenheng med pågående debatter om kontroversielle statuer av slavehandlere og kunst med rasistiske budskap kan godtas i dagens samfunn.

Ettersom det ikke ble en nasjonal finale i år var det også kåring av andre og tredjeplass i Forsker Grand Prix. Andreplassen gikk til Elisabeth Andvik fra strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole. Hennes forskning omhandler hvordan tverrfaglige helseteam samarbeider for å løse komplekse problemer. Hun kartlegger utfordringer i slike team, og viser til konkrete tiltak som teamene kan iverksette for å oppnå kunnskapsdeling og læring.

På tredjeplass var Amalie Moxness Reksten fra Havforskningsinstituttet. Hun forsker på oppdrettslaks og skalldyr som reker, blåskjell, krabber og kamskjell med mål om å øke kunnskapen om hvilke næringsstoffer disse inneholder. Hun har analysert næringsinnholdet i over 1000 oppdrettslaks fra de siste 15 årene, i tillegg til at hun er i gang med å samle inn et bredt spekter av skalldyr som også skal analyseres.

Gikk du glipp av årets konkurranse? Hele sendingen finner du her!