Emilie Hernes Vereide vant Forsker Grand Prix 2023

Vinner av Forsker Grand Prix, flankert av andre og tredjeplass.

Emilie Hernes Vereide fra Havforskningsinstituttet stakk av med seieren i årets utgave av forskerkonkurransen.

Den 27. september var det klart for Forsker Grand Prix fest i Mimes Brønn på Høgskulen på Vestlandet. Programmet ble ledet av Roe Lauvås jr. og i dommerpanelet satt Tonje Fyhn fra NORCE, skuespiller Lykke Kristine Moen fra Den Nationale Scene og Kjetil H. Dale fra TV2.

Foran over 320 tilskuere fikk våre ti forskere fire minutter på seg hver til å engasjere. Sammen med dommerpanelet stemte publikum frem sine to favoritter. Dommerne valgte seg så et wild-card og tre gikk derfor videre til finalerunden hvor de hadde fire nye minutter på seg til å formidle sin forskning. Vinneren ble Emilie Hernes Vereide fra Havforskningsinstituttet. Hun forsker på om dyreplankton blir påvirket av seismikk. Seismikk er et fagfelt som bruker lydbølger for å ta bilder av jordskorpen, og brukes for å lete etter olje og gass. Denne menneskeskapte lyden kan høres hundrevis av kilometer i havet, og Emilie satte søkelys på hvilken påvirkning seismikk har på dyreplankton – derav om dødeligheten øker, om de blir skadet eller får endret livsførsel.

Andreplassen gikk til Kristine Fjellanger ved avdeling for kreftbehandling og medisinsk fysikk, Haukeland universitetssjukehus. Hun forsker på om pasienter som får strålebehandling for lungekreft få mindre risiko for alvorlige bivirkninger hvis de holder pusten under behandlingen?

Tredjeplassen gikk til Andreas Heian Slettevold fra Det juridiske fakultet ved UiB.  fra VID Vitenskapelige høgskole. Han forsker på om klimaendringer er en god unnskyldning for å ikke holde en avtale.

Gikk du glipp av årets konkurranse? Hele sendingen finner du her!

Foto: Thor Brødreskift