RESEARCHERS’ NIGHT

Fredag 24. september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land i Europa. Forskerne åpner institusjonene sine, eller – aller helst – går ut på scener og gater og møter folk flest. I Bergen er det duket for flere arrangementer denne kvelden og mer info kommer etter hvert.

Hva er Researchers’ Night?

I Norge er Researchers’ Night er en del av Forskningsdagene, og arrangeres alltid den fjerde fredagen i september – i år 24. september 2021.

Tanken bak Researchers’ Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers’ Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?

Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers’ Night-deltagelsen siden det startet. Researchers’ Night ble lansert i hele Europa under initiativet «Researchers in Europe 2005». Det skulle være et «enkveldsarrangement» som rettet seg mot allmennheten som «edutainment»- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.

Årets Researchers’ Night arrangementer

24. september kl. 19

Nobody puts overgangsalderen in the corner!

Sted: Terminus Hall på Grand Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6

Vi har lenge vært på minussiden når det gjelder kunnskap om kvinnehelse. Spesielt overgangsalderen er et tema mange har et forhold til, men ikke snakker nok om. Dette endres nå, for «Nobody puts overgangsalderen in a corner!». Ta med deg partner, venninnegjengen, klubben, mor og søster, og bli med på en helaften der et knippe eksperter gir deg det meste innen overgangsalderens «do’s & dont’s».’

Panelet består av: 

  • Elinor Margrethe Chelsom Vogt, endokrinolog og overlege ved medisinsk avdeling, samt PhD stipendiat ved UiB
  • Ragnhild Johanne Tveit Sekse, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved KK, samt forsker og professor ved VID vitenskapelige høyskole
  • Mette Løkeland-Stai, gynekolog og overlege ved KK, samt PhD og overlege ved FHI
  • Thomas Mildestvedt, fastlege i Bergen Kommune, samt førsteamanuensis og fagområdeleder allmennmedisin ved UIB

Panelet ledes av Anita Silden Prante, jordmor på KK og influencer med bloggen menopausebyanita

Arrangementet er et samarbeid mellom Forskningsdagene i Bergen og Alrek Helseklynge.

24. september kl. 18

Night at the Aquarium – Hav, fred og konflikt

På Akvariet var det fokus på havet under Researchers’ Night 24. september. FN sitt havforskningstiår ble sparket i gang i januar og i august la Statsraad Lehmkuhl ut på en 19 måneders lange jordomseiling kalt One Ocean. Denne seilasen har som mål å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktige rolle for en bærekraftig framtid for en hel verden. Vi tok derfor utgangspunkt i One Ocean denne kvelden og i samarbeid med Bergen Næringsråd og Statsraad Lehmkuhl ble Akvariet i Bergen stedet for tverrfaglig diskusjon om havets rolle i det grønne skiftet.

Espen Børhaug fra Bergen Næringsråd var kveldens ordstyrer. I samtaler med forskere og kapteinene på Statsraad Lehmkuhl fikk de 60 som var heldig å få plass i salen denne kvelden høre om forberedelser til seilasen og viktigheten av å sette fokus på havet. Førstemann ut var forskningsdirektøren ved Havforskningsinstituttet, Geir Huse. Havforskningsinstituttet skal ha to studenter ombord på skuten under hele seilasen. Disse skal følge opp de vitenskapelige instrumentene som båten er utstyrt med og gjennomføre den vitenskapelige prøveinnsamlingen ombord.

Fra Universitet i Bergen bidro professor Edvard Hviding og førsteamanuensis Katja Enberg. Begge involvert i UiB sitt studietilbud ombord, der Katja også skal være på skuten under det tre måneder studiet SDG200. Dette studiet tar for seg blant annet FNs bærekraftsmål nr. 13, Stoppe klimaendringene og 14, Livet i havet.

Seniorforsker Gunhild Bødker fra NORCE snakket om mikroplast i havet. NORCE bidrar med avansert teknologi under One Ocean, der de skal gjøre både mikroplastundersøkelser og prøvetaking av miljø-DNA. Gunhild har også et unikt eksperiment med bionedbrytbar plast på Akvariet.

Fra Høgskulen på Vestlandet stilte seniorrådgiver Siri Smith. HVL skal bidra med et kurs innenfor bærekraftig ledelse i samarbeid med Bergen Næringsråd. Dette er et kurs for alle som ønsker å utvikle sin lederrolle, bygge et unikt nettverk og dykke dypere ned i begrepet bærekraftig. De skal også ha andre aktiviteter ombord som blant annet en utstilling gjennom kunstprosjektet Havportrett.

Mer info om institusjonene sine bidrag til One Ocean:

UiB

HVL

NORCE
NORCE på Akvariet 

Havforskningsinstituttet