RESEARCHERS’ NIGHT

Fredag 24. september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land i Europa. Forskerne åpner institusjonene sine, eller – aller helst – går ut på scener og gater og møter folk flest. I Bergen er det duket for flere arrangementer denne kvelden og mer info kommer etter hvert.

Hva er Researchers’ Night?

I Norge er Researchers’ Night er en del av Forskningsdagene, og arrangeres alltid den fjerde fredagen i september – i år 24. september 2021.

Tanken bak Researchers’ Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers’ Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?

Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers’ Night-deltagelsen siden det startet. Researchers’ Night ble lansert i hele Europa under initiativet “Researchers in Europe 2005”. Det skulle være et “enkveldsarrangement” som rettet seg mot allmennheten som “edutainment”- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.

Årets Researchers’ Night arrangementer

24. september kl. 19

Nobody puts overgangsalderen in the corner!

Sted: Terminus Hall på Grand Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6

Vi har lenge vært på minussiden når det gjelder kunnskap om kvinnehelse. Spesielt overgangsalderen er et tema mange har et forhold til, men ikke snakker nok om. Dette endres nå, for «Nobody puts overgangsalderen in a corner!». Ta med deg partner, venninnegjengen, klubben, mor og søster, og bli med på en helaften der et knippe eksperter gir deg det meste innen overgangsalderens «do’s & dont’s».’

Panelet består av: 

  • Elinor Margrethe Chelsom Vogt, endokrinolog og overlege ved medisinsk avdeling, samt PhD stipendiat ved UiB
  • Ragnhild Johanne Tveit Sekse, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved KK, samt forsker og professor ved VID vitenskapelige høyskole
  • Mette Løkeland-Stai, gynekolog og overlege ved KK, samt PhD og overlege ved FHI
  • Thomas Mildestvedt, fastlege i Bergen Kommune, samt førsteamanuensis og fagområdeleder allmennmedisin ved UIB

Panelet ledes av Anita Silden Prante, jordmor på KK og influencer med bloggen menopausebyanita

Arrangementet er et samarbeid mellom Forskningsdagene i Bergen og Alrek Helseklynge.

24. september kl. 18

Night at the Aquarium – Hav, fred og konflikt

Arrangementet er fullt!

Sted: Akvariet i Bergen

I år står havet litt ekstra i fokus. I januar ble FNs havforskningstiår sparket i gang, og Statsraad Lehmkuhl har nettopp begynt på sin 19 måneder lange jordomseiling. One Ocean-seilasen har som mål å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktige rolle for en bærekraftig framtid for en hel verden.

I den forbindelse ønsker Forskningsdagene i Bergen å rette oppmerksomheten mot havene og hvordan stater samarbeider om store havområder til tross for politiske forskjeller og konflikter. En rekke forskere vil denne kvelden gi oss et innblikk i hva One Ocean-seilasen handler om, og hvilke utfordringer og muligheter vi står overfor når det gjelder å bruke havet og marine ressurser på en bærekraftig måte.

Panelet:

Geir Huse, Havforskningsinstituttet
Edvard Hviding, Universitetet i Bergen
Marcus Seidl, kaptein på Statsraad Lehmkuhl
Gunhild Bødker, NORCE
Katja Enberg, Universitetet i Bergen
Siri Smith, Høgskulen på Vestlandet

Moderator: 

Espen Børhaug fra Bergen Næringsråd

Arrangementet er et samarbeid med Bergens næringsråd, Akvariet i Bergen, Statsraad Lehmkuhl og One Ocean.