ANDRE ARRANGEMENTER 2023

Bildemontasje av foredragsholdere

Innovasjonsuken OPP og Forskningsdagene i Bergen

Kunnskapspub – Ni om energi

Tid: 20. september kl. 19

Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek

🔋 Er du nysgjerrig på energi i alle dets former? Bli med på en kveld fylt av spenning og vitenskapelige gnister!

🎤 Ni engasjerte eksperter fra forsknings- og innovasjonsverdenen vil i løpet av kun 7 minutter dele sin lidenskap om alt fra fenergi i det grønne skiftet til humor og kultur som gir energi.

🍹 Mellom de fengende miniforedragene, fordelt over tre bolker, kan du nyte smaksprøver av energigivende mat og drikke, utforske litteratur som bokstavelig talt gir deg energi og mingle med likesinnede.

🎨 Ser du etter den lille ekstra? Vi krydrer kvelden med et kulturelt innslag og en utstilling som garantert får pulsen til å stige.

Arrangementet er gratis!

Mer detaljert program og billetter!

Bergen Global CMI/UiB, Bergen sameforening og Forskningsdagene i Bergen

Fosen forklart

Tid: 21. september kl. 12 til kl. 13

Sted: Akademika på Studentsenteret

På Fosen-halvøya i Trøndelag har to vindkraftanlegg produsert strøm siden 2020. I 2021 konkluderte Høyesterett enstemmig med at vedtaket om vindkraftutbyggingen var ugyldig.

Ifølge Høyesterett har anleggene «en vesentlig negativ effekt på reineiernes mulighet for å dyrke sin kultur» og de strider derfor mot reineiernes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Høyesterett sa ikke hva som konkret skulle skje med vindkraftanleggene. Vindkraftverkene på Fosen er fortsatt i drift – til stor frustrasjon blant de berørte reineierne.

I februar i år, 500 dager etter den enstemmige Høyesterettsavgjørelsen, inntok samiske og andre ungdommer Olje- og energidepartementet. Politiet fjernet dem med makt om natten tre dager senere. Dette eskalerte aksjonen og førte til omfattende demonstrasjoner og sivil ulydighet i form av sperring av inngangene til ulike departementer, ikke ulikt aksjonene i den såkalte Alta-saken på 1970-tallet.

Nå er det gått over 700 dager siden Høyesterettsavgjørelsen, og aksjonene fortsetter. Vi har invitert Matilde Marjala (Natur og Ungdom), Per Selle (UiB) og Elin Skaar (CMI) til å forklare bakgrunn, aksjon og veien videre i Fosen-konflikten.

Møtet blir arrangert i samarbeid med Forskningsdagene i Bergen og Bergen sameforening, og det er åpent og gratis for alle interesserte. Enkel lunsj blir servert. 

Foto: Rasmus Berg, Natur og ungdom

Demonstrasjon mot Fosen utbyggingen på Carl Johansgate med slottet i bakgrunnen. Personer kledd i kofter

Høgskulen på Vestlandet

Berekraftig mobilitet og byutvikling

Tid: 22. september kl. 11.30

Sted: Biblioteket (Hop stasjon), campus Bergen

Bergen er tilrettelagt for bil, men korleis kan vi nytte infrastrukturen til å utvikle byen mot meir berekraftig mobilitet fram mot 2030 og vidare mot 2050?

Er det mogleg å reise både energieffektivt og tidseffektivt? Bør vi tenke nytt og bruke sjøveien meir? Eller er det kanskje helt andre løysingar som trengst?

Bli med på samtale mellom forskaren, konsulenten og nettverksleiaren om berekraftig mobilitet og utvikling av byen vår!

I panelet møter du professor ved HVL Akkelies van Nes, seniorrådgjevar Steinar Onarheim frå Asplan Viak, og seniorrådgjevar Arild Sondre Sekse frå Klimapartner Vestland.

Samtalen blir leia av Siri Smith, berekraftkoordinator ved HVL.

Arrangementet er ein del av Forskingsdagane ved HVL og er ope for alle interesserte.

Det blir servering av enkel lunsj frå kl. 11.30.

Velkommen!

Forskernatt, Alrekdagene 2023

«Søvnens makt: Ungdom – overgang – alderdom»

Tid: 22. september kl. 19

Sted: Kulturhuset i Bergen, Vaskerelven 8

Det er først når du ikke får sove – at du virkelig erfarer søvnens makt. Men søvn påvirker oss daglig. Hva gjør egentlig søvn med hjerne og kropp?

Ta med vennegjengen og kom på forskernatt om søvn i en avslappet atmosfære, der du finner drikke i baren og kan ta med deg en matbit fra restauranten.

Når noen av oss endelig finner søvnen, vil dagen starte for andre. Du vil ta med deg hjem kunnskap om hvordan søvnens påvirker deg – og hvordan du kan påvirke søvnen. Du vil få bedre forståelse for ungdommen i huset som helst sover til klokken ett, om hvordan du kan takle søvnmangel i overgangsalderen, og om hvordan søvn påvirker kognisjon, helse og trivsel når vi blir eldre.

Mer detaljert program og påmelding!

Arrangementet er finansiert av Alrek og Norges forskningsråd.

Bilde av Bergen Offentlige Bibliotek

Bergen Offentlige Bibliotek

Forskningsdagene på biblioteket

Tid: 20 september til 1. oktober

Sted: Bergen Offentlige Bibliotek, hovedbibliotek og bydelsbibliotek

Som vanlig gleder vi oss til å markere Forskningsdagene på Bergen Offentlige Bibliotek.

Velkommen på biblioteket!

Høgskulen på Vestlandet

Inspirasjon og læring i hagearbeid

Tid: 27. september kl. 10.00

Sted: Campus Bergen, Inndalsveien 28

Som ein del av Forskingsdagane 2023 inviterer Institutt for idrett, kosthald og naturfag til inspirasjon og læring i hagearbeid. Arrangementet er ope for studentar, barnehagelærarar, lærarar og alle som synest dyrking er gøy!

Med utgangspunkt i læreplan for naturfag for 4. trinn viser vi korleis forsking og fagleg kunnskap kan brukast til å legge til rette for inspirerande undervisningsøkter.

Oppmøte: Utanfor drivhuset ved idrettsbygget på campus Bergen.

Velkommen!

Foto: Shutterstock

Dame og jente som graver i jorden i en kjøkkenhage
Mann og dame holder på å skru på en el-gitar på et bord fullt av verktøy

Bergen Offentlige Bibliotek, Restarters Norway og Give Music a Chance

Fiksefest for elektronikk og musikkinstrumenter

Tid: 30. september kl. 11.30

Sted: Bergen Offentlige Bibliotek, Bærekraftslaben

Norge er på verdenstoppen når det gjelder å kaste EL-produkter og produsere EL-avfall – Biblioteket ønsker å være med på å snu denne trenden ved jevnlig å arrangere fiksefester for elektronikk og musikkinstrumenter sammen med Restarters Norway og Give Music a chance. Fiks energien – spar miljøet!

Mer detaljert program!

Universitetet i Bergen

Innovative Human-Computer Interaction (HCI): Eight Ways to Advance Interactive Technology | 革新的なHCI: インタラクティブテクノロジーを進歩させる8つの方法

Dates: Mon 2 and Tue 3 Oct 2023

Venue: University of Bergen, downtown campus (Nygårdsgaten 5 and Christies gate 12)

Human-Computer Interaction (HCI) is a subject with implications for research and development (R&D) in areas such as education, health, engineering, architecture, and media. While innovation is key in advancing HCI itself, innovation is also needed to advance research and industry in these areas. At the University of Bergen, the HCI research group invites you to a seminar which addresses innovative HCI. There will be presentations from eight research and industry leaders from Norway, Sweden, Germany, Switzerland, and Japan. We welcome students, researchers, innovators, and industry representatives to participate in our two-day seminar. On the second day there will be a panel discussion.

Format: In-Person (no streaming), Drop-In (no registration needed), coffee/tea will be served in the breaks

Organisers: Morten Fjeld with Frode Guribye, Miroslav Bachinski, Kazuyuki Fujita, and Thomas Ågotnes

For more information: https://www.uib.no/en/infomedia/164550/innovative-human-computer-interaction-hci-eight-ways-advance-interactive-technology

Foto: Matthias Hoppe