ANDRE ARRANGEMENTER 2021

Under Forskningsdagene i Bergen arrangeres en rekke ulike foredrag, workshops og samlinger for å fremme forskning, formidling og innovasjon.

22. – 24. september

Alrekdagene

Tid: Onsdag 22. september til fredag 24. september

Sted: Alrek Helseklynge i Årstadveien 17

Forskning for folk, med folk, til folk”. Er du ansatt, student eller innbygger interessert i helse? Da vil det være sesjoner skreddersydd for deg i løpet av disse dagene.Rektor ved UiB, Margareth Hagen, åpner arrangementet onsdag 22. september kl. 09:30, etterfulgt av åpningssamtalen “Skal samfunnet betale for forskning som ikke blir brukt?” Her bidrar ledere fra klyngen. Etter det vil klyngens faggrupper arrangere parallellsesjoner. Vi planlegger også en lunsj samtale på tvers av Alrek, Eitri, NSCC og Bergen Næringsråd, etterfulgt av en egen workshop for studentene i innovasjon i helse!

Torsdag starter vi med filmen “Alt det jeg er” på Bergen kino. En tankevekkende film om følgene Emilie lever med etter å ha blitt utsatt for overgrep som barn. Vi vier resten av denne dagen til tverrfaglige diskusjoner om hvordan vi kan jobbe for å bedre kompetanse i utdanningene, i det offentlige tjenesteapparatet, så vel som i og gjennom idrett og musikk. Dagen er et samarbeid med klyngene Polyfon og Idrettsklynge Vest.

Fredag setter vi et kritisk blikk på forskningsformidling og brukermedvirkning i helseforskning. Samtidig som vi inviterer inn barn og eldre for kunnskapspåfyll! Det vil også bli fagsesjoner fra pågående forskningsprosjekter i klyngen om depresjon og covid-19.

Vi avslutter med Researchers Night på Grand Hotel Terminus, med tema overgangsalder og kvinnehelse. Her blir det det morsomme skråblikk og alvorlig dialog. Arrangeres med Forskningsdagene i Bergen.Her finner du program for Alrekdagene: https://alrekhelseklynge.no/…/program-for-alrekdagene…/

20. september

Etiopia forklart

Tid: 20. september kl. 08.30

Sted: Bergen Global/CMI, Jekteviksbakken 31

Sidan november 2020, mindre enn eitt år etter at Etiopias statsminister Abiy Ahmed fekk Nobels Fredspris, har etiopiske føderale styrker kjempa ein væpna kamp mot Tigray People’s Liberation Front i det nordlege Etiopia. Det den etiopiske regjeringa først skildra som ein kortvarig lov og orden-operasjon har no blitt ein omfattande krig med innblanding frå nabolandet Eritrea og skuldingar om massakrar og seksuell vald mot sivile.

Korleis kunne dette skje? Vi snakkar om bakgrunnen for konflikten, dei ulike aktørane og konsekvensane av krigen for Etiopia som stat.

Lovise Aalen, seniorforskar ved CMI og Johan Helland, seniorforskar/emeritus CMI
i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitskapsteori ved UiB

Arrangementet er gratis og opent for alle. Det er mogleg å delta både digitalt og fysisk. Benk deg med kaffekoppen framfor skjermen eller møt opp til enkel frukostservering i Bergen Global sine lokaler i Jekteviksbakken 31.

Følg med digitalt her: https://uib.zoom.us/j/67400109037…

22. september

Sudan forklart

Tid: 22. september kl. 08.30

Sted: Bergen Global/CMI, Jekteviksbakken 31

Siden den folkelige revolusjonen i 2019 som styrtet Sudans diktator, har Sudan vært styrt av en overgangsregjering med innslag av både sivile og militære krefter. Omar al-Bashir ledet Sudan med jernhånd i 30 år og har ført opptil flere kriger i landet. Selv om han forhandlet fred med Sør-Sudan og gjorde slutt på Afrikas lengste borgerkrig i 2005, brøt det samtidig ut krig i Darfur, og Bashir står nå tiltalt for folkemord av den internasjonale straffedomstolen.

Kan overgangsregjeringen bringe fred og demokrati til Sudan? Eller blir de militære kreftene for sterke? Vi snakker om hva som ligger bak konfliktene i Sudan, hva som førte til revolusjonen i 2019 og framtidsutsiktene for fred og overgang til demokrati i landet.

Liv Tønnessen, seniorforsker CMI og Gunnar M. Sørbø, seniorforsker/emeritus CMI
i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det er mulig å delta både digitalt og fysisk. Sett deg med kaffekoppen framfor skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Bergen Global sine lokaler i Jekteviksbakken 31.

Følg med digitalt her: https://uib.zoom.us/j/61055025352…

23. september

Mosambik forklart

Tid: 23. september kl. 08.30

Sted: Bergen Global/CMI, Jekteviksbakken 31

I mars 2021 nådde krigen i Mosambik mediene i hele verden da islamistiske opprørere angrep byen Palma i provinsen Cabo Delgado, rett ved grensen til Tanzania. Angrepet stoppet utviklingen av gassindustrien, som var lovet å bli den største private investeringen i Afrika noensinne. Siden 2017 har opprørere med en jihadistisk agenda terrorisert landsbyer og småsteder. Myndighetenes militære aksjoner har gjort situasjonen enda mer vanskelig for sivilbefolkningen. Minst 3000 er drept og 800 000 har flyktet fra hjemmene sine. Store områder er nå folketomme.

Vil det hjelpe at Rwanda, Sør-Afrika og andre land har sendt store styrker til Mosambik? Vi snakker om bakgrunnen for konflikten, de ulike aktørene og konsekvensene av krigen.

Aslak Orre, seniorforsker CMI og Carmeliza Soares da Costa Rosário, forsker CMI
i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det er mulig å delta både digitalt og fysisk. Sett deg med kaffekoppen framfor skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Bergen Global sine lokaler i Jekteviksbakken 31.

Følg med digitalt her: https://uib.zoom.us/j/68291056032…

24. september

Afghanistan forklart

Tid: 24. september kl. 08.30

Sted: Bergen Global/CMI, Jekteviksbakken 31

Etter to av de mest dramatiske månedene i landets nyere historie sitter Taliban igjen med all makt i Afghanistan. Til tross for 20 år med enorme investeringer i den vestlig støttede regjeringen og i afghanske sikkerhetsstyrker kollapset alt tilsynelatende over natten.

Hvordan kunne dette skje? I hvilken grad representerer Taliban den afghanske befolkningen, og hva er utsiktene for fred nå? Hvordan ser situasjonen ut for landets kvinner, og for etniske og religiøse minoriteter? Vi diskuterer utviklingen i Afghanistan og hva som kan skje fremover.

Arne Strand, forskningsleder CMI og Torunn Wimpelmann, forskningsleder CMI i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det er mulig å delta både digitalt og fysisk. Sett deg med kaffekoppen framfor skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Bergen Global sine lokaler i Jekteviksbakken 31.

Bilde av Bergen Offentlige Bibliotek

22. september til 3. oktober

Forskningsdagene på biblioteket

Tid: 22. september til 3. oktober

Sted: Bergen Offentlige Bibliotek, hovedbibliotek og bydelsbibliotek

Også i år gleder vi oss til å markere Forskningsdagene på Bergen Offentlige Bibliotek

  • Kom og lån bøker, filmer, musikk og annet materiale fra utstillingene våre for barn og voksne.
  • bergenbibliotek.no kan du under Forskningsdagene lese om bøker, filmer og musikk hvor årets team utforskes nærmere. Det er bibliotekets ansatte som anbefaler.
  • Vi kommer med tips på Instagram: @bergenbibliotek
  • Mandag 4. oktober på Hovedbiblioteket: Romfart gjennom 60 år
  • Tirsdag 5. oktober på Loddefjord bibliotek: Afghanistan – Krig, fred eller noko i mellom?

Bibliotekets åpningstider

Velkommen på biblioteket!

Foto: Ragnar M. Rørnes