SKOLEBESØK 22.-24. september 2021

Fra 22. til 24. september dro over 30 forskere ut til 25 skoler i Bergensområde. Rundt 1500 elever fikk forskere på besøk og tilbakemeldingen vil har fått har vært overveldende.

Elevene fikk høre om det grønne skiftet og bærekraftig utvikling, og hva de selv kan bidra med for å skape en bedre og mer klimavennlig fremtid. Noen fikk innsikt i hvorfor næringsstoffene fra havet er viktig for oss, mens andre lærte hvorfor ærlighet varer lengst.

Det var topp stemning hos elevene som fikk besøk at forskere som tok dem med på et dypdykk i havet for å finne svar på evolusjonens gåte. Stine stamcelle dukket opp på flere skoler sammen med ekstremisten CytoKen, mens noen lærte hvordan man kan bruke dataprogrammer for å finne ut hvilket virus vi kan være infisert med.

Det var gode stemning i gymsaler rundt omkring når VilVite kjørte elevoppdrag og show. Og lydhøre elever fikk en løsning på hvordan vi kan løse energigåten, mens andre var med på å kartlegge klassen sin for å finne ut hvordan man kan gjøre hverandre gode og skape et trygt klassemiljø. Noen klasser tok seg en runde rundt skolen for å lære om naturen i nærmiljøet og hva plantene som vokser der betyr for oss, klimaet og dyrene som lever i nærheten.

Det var som sagt stor entusiasme fra både elever, lærere og ikke minst forskerne. Vi er utrolig glad for at vi fikk til skolebesøk i år, men håper vi kan få til både skolebesøk og Forskningstog neste år.

Tusen takk til alle som bidro!

Program skolebesøk 2021

Senter for fremragende forskning, FAIR. Tilknyttet NHH.

Varer ærlighet lengst?

Se for deg at du finner en mistet lommebok i butikken. Hva gjør du? Beholder du den og putter pengene i lommen eller leverer du den til en av de som jobber i butikken? Under årets Forskningsdager i Bergen kan du delta på et eksperiment i regi av FAIR! Eksperimentet utforsker hvordan du og andre tar valg i ulike situasjoner – valg som er viktige, ikke bare for deg, dine medelever og din familie, men for hele samfunnet.

Foto: Unsplash v. Emil Kalibradov

Lærerutdanningen ved NLA Høgskolen

Bærekraftig utvikling

Hva kan vi og jeg gjøre for å skape en god fremtid når klima endres og arter forsvinner? Gjennomføring: Vi ønsker å utfordre elevene til å tenke over hva Norge, foreldre og elevene selv kan og bør gjøre for at fremtiden skal bli god. Det planlegges elevaktivitet hvor dette kan være aktuelt innhold: kreative løsninger, drøfting, ta stilling til påstander, hvordan endre forbruk.

Bjerknessenteret, UiB

Naturen rundt skolen

Planter er viktige for klimaet og naturen, og vi er helt avhengige av dem. Sammen skal vi finne ut hvilke planter som finnes i skolegården og i området rundt skolen. Og hva disse plantene betyr for deg, klimaet og dyrene som lever i nærheten. Vi tar med oss utstyr for å finne ut hvor gammelt treet i skolegården er, og luper for å se på planter med nye briller.

Universitetet i Bergen

UNGSPRÅK: 593 ungdommers meninger om språk og språklæring

Hvilke språk kan du og når bruker du dem? Hvilke fordeler har folk som kan mange språk og hvor mange språk trenger du i fremtiden? Vi spurte disse og mange flere spørsmål til ungdomsskoleelever i Bergensområdet og fikk inn 593 spennende svar. I denne økten får elevene lære mer om resultatene fra prosjektet Ungspråk. Etter en kort innledning utforsker elevene selv dataene fra prosjektet gjennom ulike interaktive datavisualiseringer og gruppeoppgaver.

Høgskulen på Vestlandet

Hvordan skal vi løse energikrisen?

Det kommer til å bli mangel på energi i framtiden og forskerne våre jobber på spreng med å finne gode løsninger.

Visste du at stoffet på jakken din og malingen på husveggen kan produsere energi? Og hvilke muligheter ligger i det letteste og vanligste grunnstoffet i universet – hydrogen? Lær mer om ulike typer bærekraftig energi.

Foto: www.anceha.no

Høgskulen på Vestlandet

Hjerne, hjerte og hender – et godt klassemiljø

Noen er gode i engelsk, noen i matte. Noen bryr seg om katter, andre om Minecraft. Noen er gode på å hoppe tau, andre på å skate. I en gruppe finnes det mange forskjellige styrker og ressurser.

Bli med på å kartlegge klassen din og finner ut hvordan dere kan gjøre hverandre gode og få et trygt klassemiljø.

Illustrasjon: Canva

Alrek Helseklynge / Influensasenteret i Bergen

Ikke vær en Covidiot! Lær om immunologi og vaksine på flanellograf

Du trenger ikke være innbitt vaksinemotstander for å foretrekke plass bakerst i koronavaksinekøen. Vaksineskepsis fra avkroker på internett finner veien helt ut til etablerte medier. Det er forståelig at du nøler. Da må vi som har brukt all verdens tid på å forstå immunologi kunne forklare hvorfor vaksine er bra for deg. Antistoff, antigener, immunreaksjon, T-celler, B-celler, peptider, reseptorer og vaksiner tar plassen til Jesus på flanellografen. Vi går gjennom de ulike vaksinene og forklarer hva som skiller dem. Det er jo egentlig såre enkelt. Immunreaksjon handler i bunn og grunn om molekyler som tiltrekker hverandre, og atter andre molekyler som kommer i mellom og hindrer dem å binde hverandre. Omtrent som relasjoner mellom mennesker. Når relasjoner brytes blir det sjalusidrama og betent stemning.

Populærvitenskapelig foredrag på flanellograf. Varighet 60 minutter. For ungdom- og Vg. skole. Mer info her  https://forskningtilfolket.w.uib.no/?p=1027

Om tilbudt tidspunkt og tema ikke passer finner du flere tilbud på https://forskningtilfolket.w.uib.no

Foto: Per Sakariassen

VilVite

Kreativt elevoppdrag

VilVite kommer med et spennende oppdrag knyttet til årets tema Fred og Konflikt. Oppdraget gis på dagen. Elevene lager løsninger sammen i grupper som de tester underveis. Elevene får bruke kreativiteten sin og tenke ut tekniske og mekaniske løsninger.

Sarssenteret, UiB

Vi dykker ned i havet for å finne svar på evolusjonens gåter

Knapt noko er meir mystisk enn livet i havet. Det kryr av ukjende dyr med unike superevner, nøyaktig tilpassa omgjevnadane sine..    

For millionar av år sidan, var vi søsken. Betyr dette at vi også har superkrefter…heilt innerst inne?

Denne timen gjer vi forsøk med evolusjon som læringsmål. Vi snakkar om kva vi kan finne ut ved å lese DNA. Og vi får eit innblikk i korleis artsmangfaldet på planeten vår har oppstått.

Vi tek med oss dyr, og forklarer korleis du kan finne desse dyra i naturen.

CCBIO – Centre for Cancer Biomarkers, UiB

Stine Stamcelle finner seg selv

Hvordan får vi identitet? Er vi underlagt genene våre, eller spiller opplevelser og erfaringer en rolle? Hva skjer om du vokser opp i et samfunn preget av konflikt? Kan hende blir du mistenksom og konstant på vakt. Slik er det med cellene inni kroppen din også. En celle med et gitt sett av gener kan ha en hel rekke ulike personligheter, og dessuten skifte identitet mitt i livet. Ta Stine stamcelle: hun finner seg selv, ikke bare én gang, men igjen og igjen. Støter hun på en konflikt i form av en betennelse, forandrer hun seg og blir en helt ny celle. Du kan være med og bestemme identiteten til Stine Stamcelle i rollen som nabocellene hennes. Får hun oppleve fred og fordragelighet, eller blir hun offer for ekstremisten CytoKen som ser fiender overalt og maner til krig blant cellene i kroppen. Vi vet at celler som lever i fred og harmoni kan klare å undertrykke en kreftcelle slik at den ikke utvikler seg til svulst. Behandler du kroppen din med omtanke kan du hindre konflikt mellom cellene dine.

Populærvitenskapelig teaterforestilling. Varighet 60 minutter. For barnetrinnet. Mer info her  https://www.uib.no/ccbio/130288/stine-stamcelle-finner-seg-selv

Om tilbudt tidspunkt og type forestilling ikke passer finner du flere tilbud på https://forskningtilfolket.w.uib.no

Foto: Lars Thoresen

Havforskningsinstituttet

Derfor er næringsstoffer fra havet viktige for DEG

Spiser du innimellom torsk til middag? Har du makrell i tomat på brødskiven? Da får du allerede i deg noe av det viktigste havet kan by på: marine næringsstoffer. Disse bittesmå stoffene er viktige for at du skal vokse, utvikle deg og holde deg frisk. I denne økten skal havforskerne fortelle mer om de verdifulle næringsstoffer og hvorfor de er spesielt viktige for barn og gravide.

Høgskulen på Vestlandet

Søvn og reaksjon – kan vi teste vår egen reaksjonsevne?

Sover du godt om natten? Hvordan påvirker søvn kroppen og hukommelsen vår? Hvor mye har søvn å si for læring og prestasjon? Lær mer om betydningen av søvn og hvordan vi kan teste reaksjonsevnen.

Foto: ImageQuest

Vann- og avløpsetaten, Bergen Kommune

Det grønne skifte

Klimarapporten som kom nylig bekrefter hvor viktig der er å tenke bærekraft og at vi bruke våre felles ressurser fornuftig. Det gjelder oss i kommunen og deg som forbruker.

Foredraget fra Vann- og avløpsetaten viser hvordan verden ser ut i dag, konsekvenser av det høye forbruket vårt og hva vi må/bør gjøre for å nå FNs klimamål; ikke overstige 2 grader oppvarming på kloden.

CBU bioinformatikk, UiB

Hvilket virus er jeg infisert med?

Det finnes milliarder av virus som infiserer dyr, planter eller bakterier. Men hva er egentlig et virus og hvordan klarer det å formere seg?  Lær hvordan vi kan bruke programmer tilgjengelig på nettet til å identifisere et virus basert på en DNA sekvens.