RESEARCHERS’ NIGHT

30. september kl.19 til 23.

Night at the Aquarium – State of the Ocean

30.september var det forskernatt på Akvariet med eksperter fra Bergens forskningsmiljøer, Erna Solberg og vår nyeste Michelin-kokk Christopher Haatuft. Årets tema var hav og i den anledning fikk besøkende lære mer om tilstanden i havet og hvordan vi kan utnytte den på en bærekraftig måte.

Havet har en sentral rolle i mange av bærekraftsmålene. Havforskningstiåret retter seg mot viktige samfunnsområder der havnæringer og målrettet havforskning kan spille en avgjørende rolle for bærekraftig utvikling. Denne kvelden var fokuset nettopp akkurat dette: å få mer kunnskap om økosystemene i havet og for bedre å kunne forstå hvordan utnytte havets ressurser.  Mange forskere innenfor havforskning tok scenen denne kvelden og fortalte oss om hva som er tilstanden til havet og hvordan vi kan utnytte det på en bærekraftig måte. Sammen med Michelin-kokken Christopher, fikk publikum tips på hvordan tilberede fisk og smaksprøver. Det var også klart for Paneldebatt med et panel med ulike yrkesroller med forslag til hvordan ta vare på havet på en bærekraftig måte. Nærmere 200 studenter, unge og voksne fylte opp akvariet denne kvelden. Det var en kveld fylt av foredrag, omvisninger, filmvisninger, smaksprøver og debatt.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Dame som står på en scene og holder foredrag

Mer om Researchers’ Night

Tanken bak Researchers’ Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers’ Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?

Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers’ Night-deltagelsen siden det startet. Researchers’ Night ble lansert i hele Europa under initiativet «Researchers in Europe 2005». Det skulle være et «enkveldsarrangement» som rettet seg mot allmennheten som «edutainment»- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.