Andre Arrangementer 2019

Andre arrangementer 2019

Forskningsdagene på biblioteket

Tid: 19. til 30. september

Sted: Bergen Offentlige Bibliotek

I tillegg til flere spennende arrangement, markeres Forskningsdagene også
i Bergen Offentlige Biblioteks faste aktiviteter. Det vil blant annet bli filmvisninger, utstillinger og Språkkafé der vi snakker om årets tema.

 • Søndag 22. september: Jakob og Neikob i klimatrøbbel. Kjenner du Jakob og Neikob? Dei to venene som er heilt ulike, men treng kvarandre likevel, er favorittar hos dei minste. No kjem det ei splitter ny bok om desse to, Stormen. Forfattar og illustratør Kari Stai kjem til biblioteket og vil lese og fortelje frå boka.
 • Mandag 23. september: Dish Dish Redesignworkshop for ungdom og onsdag 25. september: Dish Dish Redesignworkshop for 5.-7. trinn på Loddefjord bibliotek.
 • Mandag 23. og 30. september kan du se filmer for ungdom og voksne
  på hovedbiblioteket som tar for seg temaet miljø.
 • Onsdag 25. september blir det Språkkafé på hovedbiblioteket med miljø
  som dagens samtaleemne.
 • Lørdag 28. september er det barnekino om samme tema.
 • Kom og lån bøker, filmer og annet materiale fra utstillingene våre for barn og voksne, på hovedbiblioteket og flere av bydelsbibliotekene. Fellesnevner: miljø.
 • bergenbibliotek.no kan du under Forskningsdagene også lese om bøker og filmer hvor årets tema utforskes nærmere.

Bibliotekets åpningstider.

Kliniske studier – hva er det?

Tid: Onsdag 18. september, kl. 17 til 20.

Sted: Auditoriet i 3 etasje, Sentralblokken, Haukeland universitetssjukehus

Har du brukt hodepinetabletter eller andre medisiner i det siste? Kjenner du noen som har vært til behandling på et sykehus? For å dokumentere at legemidler, medisinsk utstyr eller medisinske behandlingsmetoder er trygge og har god effekt, må det gjennomføres forskning med mennesker som deltar frivillig. Det å gjennomføre kliniske studier krever nøye planlegging, god fagkunnskap, et godt team og ofte en god del finansiering for å kunne starte – i tillegg til godkjenning av prosjektplanene fra de rette myndighetsinstansene.

Beskrivelse

Visste du at Haukeland universitetssjukehus har en klinisk forskningspost for voksne – OG en klinisk forskningspost for barn? Disse ble startet opp i 2007, og har siden den tid gjennomført over 100 studier på voksne og barn. De fleste er legemiddelstudier, hvor man undersøker effekt og bivirkninger, og det er økende fokus på at man beskytter barn gjennom forskning – de skal ikke skjermes for det.

I løpet av ettermiddagen vil du få vite mer om hva kliniske studier ER, hvem som kan delta, hva sier regelverket rundt kliniske studier, hvordan kan man bli med i en klinisk studie, hvem jobber med dem, hvor lenge/kort varer en deltakelse i en klinisk studie, hva kreves av deltakerne, hvor nøye ER det når man skal gjennomføre en studie, hva er God klinisk utprøvingspraksis (GCP), osv.

Arrangør: TEKNA

Les mer om programmet her!

Researchers’ Night: Night at the Aquarium

Tid: Fredag 27. september, kl. 19.00 til 22.30

Sted: Akvariet i Bergen

Akvariet åpner dørene etter stengetid og slipper til noen av Bergens fremste forskere under tittelen ‘Life in the Ocean.’ Her får du høre 13 korte foredrag om livet i havet og hva som skjer hvis vi ikke klarer å oppfylle FNs bærekraftsmål om å bruke hav og marine ressurser på en bærekraftig måte. Arrangementet er en del av Researcher’ Night, et konsept som foregår samtidig på 200 steder i 25 land. Les mer her om de spennende foredragene vi har å by på denne kvelden. 

Billetter: Studenter gratis / Andre 50 kr

Kjøp billett!

Foto: Andrea Magugliani

Foto: Shutterstock

Researchers’ Night: Fremtidens matfat

Tid: Fredag 27. september kl.19.00 til 22.00

Sted: Studentpuben Kronbar, Inndalsveien 28, Bergen

FNs klimpanel har slått fast at vi trenger en radikal endring i både hva vi spiser og hvordan vi produserer mat. Både matproduksjon, hva vi spiser og matsvinn påvirker klimaet. På studentpuben Kronbar vil våre forskere gi deg et spennende innblikk i dette temaet.

I tillegg kommer Mette Havre fra folkeaksjonen «Spis opp maten din.» Hun vil gi deg et lynkurs i hvordan du kan spare både miljø og lommebok gjennom å kaste mindre mat.

Publikum vil også få servert spennende smakebiter fra fremtidens matfat.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Programleder er Arne Meier.

Les mer om programmet her!