Forskningsstasjoner

Klima/Hav/Miljø

Bøtte som fylles med vann fra en takrenne

Bergen Vann

Overvann og klimatilpasning

I Bergen har vi alltid hatt mye vann, men klimaendringene gjør at vi i fremtiden må regne med hyppigere og kraftigere nedbør. Hvordan må byen tilpasse seg for å unngå ras- og flomskader?

Foto: Gunn Breisnes

Bøtte som fylles med vann fra en takrenne
Dame som ser i mikroskop - mann som forklarer hva hun ser

Havforskningsinstituttet

En smakebit av Havforskningen

På standen til Havforskningsinstituttet kan du få en smakebit – i dobbel forstand. Her møter du engasjerte forskere som jobber med fremtidens fiskefôr og nye fôrråvarer som insekter. Kanskje DU tør å smake på et insekt også?

I tillegg får de som kommer innom standen muligheten til å studere øresteiner i lupe. Øresteiner, også kalt otolitter, er fiskens ferdsskriver eller «svarte boks» og inneholder mye informasjon om fiskens liv. Ved å bruke lupe til å se på «årringene» i øresteinene, kan DU finne ut hvor gammel fisken har vært.

Foto: Anders Jakobsen

Dame som står ved siden av et digert målebeger som står på et bord

Sarssenteret

Sjå nærmare på livet i havet

Knapt noko er meir mystisk enn livet i havet. Det kryr av ukjende dyr med unike superevner, nøyaktig tilpassa omgjevnadane sine..    

For millionar av år sidan, var vi søsken. Betyr dette at vi også har superkrefter…heilt innerst inne?

Denne timen gjer vi forsøk med evolusjon som læringsmål. Vi snakkar om kva vi kan finne ut ved å lese DNA. Og vi får eit innblikk i korleis artsmangfaldet på planeten vår har oppstått.

Vi tek med oss dyr, og forklarer korleis du kan finne desse dyra i naturen.

Dame som står ved siden av et digert målebeger som står på et bord
Beinrester fra hval utstilt i en monter

Universitetsmuseet i Bergen

På dypt vann

Universitetsmuseet inviterer til å utforske havet og havbunnen i dette tverrfaglige opplegget. Den berømte «Plasthvalen» som strandet på Sotra i 2017, ble en verdenssensasjon da forskere fra Universitetsmuseet oppdaget at hvalens mage og tarm var tilstoppet av plast. Hvordan forholder vi oss til «plastalderen» og måten vårt forbruk påvirker livet i havet? Hva med klimamålene? Finnes det en løsning på den samme havbunnen som forsyner oss med olje, som blant annet blir til plast? Forskere ved Universitetet i Bergen studerer om det er mulig å på en trygg måte lagre karbon i underjordiske formasjoner for å redusere utslipp av drivhusgass. Kan porøse bergarter under havbunnen bli løsningen på klimakrisen?

Hvor mye vet vi egentlig om hvilke dyr som lever i havet i Norge? Og hvordan kan vi finne ut hvilken art et egg hører til? Her kan et DNA-bibliotek hjelpe oss – lær mer om dette, og prøv deg som DNA-detektiv; løs koden og oppdag hvilken art som har lagt egget!

Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret

Tetthet, lagdeling & norske fjorder

Hvorfor er noe vann tyngre enn annet vann? Og hvilken rolle spiller vannets tetthet for hva som skjer i fjordene våre langs norskekysten? Her kan du utforske hva det betyr at vann har forskjellig tetthet – og snurre lykkehjulet for å se hvor fort du får skiftet ut vannet i et fjordbasseng!

Dykker ved et korallrev

Middelalderklyngen ved Universitetet i Bergen

Sjøveien

Menneskene har til alle tider brukt havet, både til å skaffe seg mat og ressurser og til å reise. I vikingtid og middelalder var seglingsruta langs kysten den viktigste ferdselsveien. De fleste dro ikke langt, men noen mennesker og varer krysset store avstander. Uvær og pirater gjorde det utrygt å ferdes på havet, og mange skip forliste. Langs hele norskekysten ligger det skipsvrak og skipslaster som kan fortelle om skipsfart, handel og kommunikasjon langt tilbake i tid. Vi har skriftlige kilder og arkeologisk materiale som forteller om reiser og kontakter. Havet er et skattkammer der marinarkeologene finner spor etter skip og folk som aldri kom frem der de skulle.

Sjøfartsmuseet vil her også ha et eget telt nede ved Lille Lungegårdsvann.

Foto: Atle Ove Martinussen

Center for Deep Sea Research ved Universitetet i Bergen

Center for Deep Sea Research

Senter for dyphavsforskning vil presentere sin forskning gjennom en rekke aktiviteter for alle. Våre forskere og studenter vil dele underverker fra dypet, ved å presentere vulkanske bergarter, mineralavsetninger og dyr fra dyphavet. Du vil også få mulighet til å studere mineraler og mikroorganismer under mikroskop, og arbeide med en reproduksjon av vår dyphavsrobot.

Tegning av et forstørrelsesglass der det står Tilbake til fremtiden inne i tegningen

Bjerknes Centre for Climate Research

Tilbake til fremtiden! Klima, gjørme og fossiler.

Interaktive, praktiske aktiviteter som lærer hvordan forskere bruker havsedimentkjerner for å forstå hvordan klimaet har utviklet seg og endret seg i fortiden.

En hånd som holder en stor glasskule

Stiftelsen Nansen senter for miljø og fjernmåling

Se på endringer i hav, sjøis og luft i nordlige havområder

Klimaet i Arktis er i endring. Flere forhold påvirkes av klimaendringene i dette området, både hav, sjøis og luft, og disse påvirker igjen hverandre. Ved Nansensenteret bruker vi satellitter og beregningsmetoder for å se på forandringene i nordlige havområder over tid.

Ved vår stand får du muligheten til å finne ut og se hvordan havet, sjøisen og luften i Arktis endrer seg over tid og hvorfor. Vi har en interaktiv globus som du kan bruke til å se på endringene i havtemperatur og havstrømmer gjennom siste 20 årene. Videre får du se hvordan sjøiskanten øker og minker over tid, både i løpet av en sesong og gjennom de siste 20 årene. Du kan selv styre «filmene» som vises på globusen. Forskerne våre står klare til å svare på dine spørsmål om hvilke endringer som skjer, og hvorfor!

Foto: Sindre Strøm

En hånd som holder en stor glasskule