Forskningsstasjoner

Klima/Hav/Miljø

Havforskningsinstituttet

Slik kommer solenergien ned i havet – og frem til sjømaten din

Planteplankton er gresset i havet, og bruker sollyset som energikilde. Disse bittesmå plantene er solenergiens første stopp i næringskjeden i havet. Når planteplankton blir spist av dyreplankton, som igjen blir spist av småfisk, som igjen blir spist av større fisk, beveger solenergien seg lenger og lenger opp i næringskjeden. Helt opp til sjømaten som ender opp på middagsbordet ditt. På Havforskningsinstituttets stand kan du lære mer om planktonets rolle i havet og overføringen av solenergi som skjer fra planteplanktonet til dyreplanktonet og videre til sjømaten du spiser. På standen kan du snakke med engasjerte havforskere og blant annet studere plankton i lupe.

Foto: Stig Bjarte Haugen / Havforskningsinstituttet

Senter for klima og energiomstilling (CET), Universitetet i Bergen

Bli en klimamyteknuser!

‘Klimaendringer er ikke menneskeskapte!’

‘Det er ingen vits med solcellepanelet i Bergen, det er jo nesten ikke sol her!’

‘Det er bedre for klimaet å spise kortreist ku enn langreist avokado!’

Høres dette kjent ut? Vet du hva du kan svare når du hører noe sånt fra et familiemedlem eller venn? Besøk stasjonen vår og få svar fra forskere fra Senter for klima og energiomstilling (CET). Vi knuser noen av de mest vanlige klimamytene sammen med deg! Og lurer du på hvilke endringer du kan gjøre for å få ned karbonfotavtrykket ditt? Her kan du lage ditt eget klimabudsjett med duploklosser!

Sarssenteret

Monstre og stjerner: møt de merkeligste, vakreste sjødyrene!

Opplev sjølivet som du aldri har gjort før: kom og møt mystiske dyr og menneskene som studerer dem på Michael Sars-senteret! Ved Michael Sars-senteret er forskerne interesserte i selve opprinnelsen til livet på jorden og hvordan det har utviklet seg over tid. Hadde forfedrene til dyrene vi kjenner i dag nerveceller? Hvordan spiste de? Var genene deres annerledes? For å svare på disse spørsmålene, og mange flere, må forskerne være kreative og se på uvanlige arter…

Bli med oss for en spennende mulighet til å ta en nærmere titt på fasinerende dyr som den vakre stjerneanemonen, den flotte monstermaneten, det rare sekkedyret eller det lille husbyggende halesekkedyret. Våre engasjerte forskere vil være tilgjengelige for å hjelpe deg med å oppdage de fasinerende organismene som lever under havets overflate!

Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen

Havvind

På denne standen kan publikum forsøke å plassere havvindparker uten å kollidere med andre regler for skipstrafikk, fiskeri, biologisk mangfold, andre lands regler osv. Det blir en fysisk installasjon hvor publikum forstår at det ikke er bare bare å sette opp en havvindpark, selv om teknologien er tilstede.

Foto: Colourbox

Nansensenteret

Endringer i Arktis og havnivået

Tenk deg om du kunne hadde sittet ombord den internasjonale romstasjonen i de siste tiårene og sett ut av vinduet, med blikk på Nordpolen og Polhavet. Hva tror du ville du hadde sett i et så langt tidsrom?

Siden det ikke er mulig å gjøre det – og hvem kan sitte stille i 30 år anyways – har vi noe som kan simulere dette, men bare i løpet av noen minutter! Kom til vår stasjon for å utforske vår interaktiv globus og lære om endringene i Arktis i de siste tiårene!

Og hvis du er generelt interessert i havet, kan du lære masse hos vår stasjon om havnivåendringer. Vet du for eksempel hvorfor de skjer og på hvilken måte havnivået kan overvåkes?

Bilder av jorden tatt fra en satelitt

Bergen Vann

Bergen Vann

Mer info kommer.