Forskningsstasjoner

Helse

Influensasenteret og Forskning Til Folket

Fra luftveien, over blodbanen til lymfeknuten og tilbake

Vi har alle opplevd å få besøk av et virus. Kanskje et koronavirus, eller et influensavirus. Viruset må lage kopier av seg selv for å overleve, men den er en skikkelig slappfisk og får cellene våre til å gjøre mesteparten av jobben. Når cellen tror den lager nye celledeler til seg selv og sveiver i gang Ribosommeltrommelen er det viruskopier som kommer ut i stedet. Da er det jammen bra at vaksinasjonen varsler immunforsvaret slik at immuncellene får has på viruset. På denne stasjonen får en labfrakket vaksineforsker plukke viruset fra hverandre og lage vaksine. Professor Flink instruerer unge lovende immunceller til å lage antistoff, mens Professor Kvakk Salver tilbyr koronatest. Tar du imot Kvakk Salvers koronatest eller får du Morellprisen i Medisin for ditt fremragende vaksinearbeid? Uansett hva du gjør: Ikke riv ut en side av DNA-boken! Mer stillferdige aktiviteter på stasjonen kan være å spille pandemi-brettspill eller se virusfilmer.

Hånd som holder en fisk i været

Høgskulen på Vestlandet

Havet som folkehelsearena

Havet er en god arena for å bedre folkehelsen, både gjennom kosthold og fysisk aktivitet. Nasjonale kostråd anbefaler oss å spise mer fisk og fiskeprodukt, og også å være fysisk aktive minst 30 minutt per dag. På standen «Havet som folkehelsearena» vil vi inspirere til økt bruk av fiskeretter ved at du får smake fiskeretter på nye og spennende måter, og lære mer om fisk. Du vil også få tips og råd til øvelser og aktiviteter i og ved sjøen. Det er ikke bare når det er sol det er fint å være ved havet!

To leger og en pasient, der den ene legen holder hodet til pasienten mens den andre fører et mikrokomera ned i strupen på pasienten. Bilde fra strupen vises på en monitor.

Barne- og Ungdomsklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, Universitetet i Bergen

Hvordan fungerer strupen under aktivitet?

Bergen ILO-group forsker på hvilken rolle strupen har i luftveiene våre, og er det senteret i verden med best kunnskap innenfor dette feltet. Strupen kan hos noen lukke seg uhensiktsmessig ved økt aktivitet, da blir det vanskelig å puste og vanskelig å fortsette aktiviteten. Denne tilstanden kalles EILO. EILO er ikke farlig og kan behandles. Men selv om EILO er like vanlig som astma er det mange som ikke kjenner til tilstanden. Da er det heller ikke lett å få riktig hjelp og behandling.

Vi prøver å forstå hvorfor EILO oppstår hos noen, hvorfor noen blir mer plaget av dette enn andre, og hvilken behandling som hjelper. I tillegg prøver vi å formidler kunnskap om tilstanden og hvordan en kan hjelpe seg selv til å puste best mulig. På vår stand vil vi vise hva som skjer når man får EILO. Vi vil vise film og også gjennomføre undersøkelsen i praksis, hvor vi putter et skop gjennom nesen på en av våre forskere og filmer strupen samtidig som det sykles på ergometersykkel. Vi vil også gi deg tips og råd til hvordan du selv kan puste mest mulig riktig.

To leger og en pasient, der den ene legen holder hodet til pasienten mens den andre fører et mikrokomera ned i strupen på pasienten. Bilde fra strupen vises på en monitor.