Universitetet i Bergen

Universitetet i Bergen

Bergen kaller verdensrommet

Kan vi lage lyn? Hva foregår på solen og ute i verdensrommet akkurat nå? Kan vi se nordlys over Bergen? Lurer du på noe av dette er «Bergen kaller verdensrommet» standen for deg!

Birkelandsenteret for romforskning/Institutt for fysikk og teknologi

Spill med livets molekyler

Har du tenkt på hva som gjør akkurat deg unik? Og hvordan arvematerialet ditt er forskjellig fra alle andres? DNAet er oppskriften på hele deg. Ved å finne ut hvordan ditt DNA skiller seg fra andre og hva det har å si for proteiner i celle-maskineriet, kan man se om du har arvelige sykdommer, forklare hva som skiller deg fra en sjimpanse eller finne ut hvem du er i slekt med. Utrolig? Stikk innom Bioinformatikk-stasjonen på Forskningstorget og prøv selv!

Computational Biology Unit

I Etiopia får ikke alle medisiner når de er syke – urettferdig!

I Norge har vi et helsevesen som kan hjelpe alle som er syke. I mange andre land, som Etiopia, er det ikke sånn. Der er det ikke nok medisiner til alle som trenger det. Hvordan kan man på en rettferdig måte velge hvem som skal få hjelp først, dersom ikke alle kan få: er det de sykeste? De som kan bli helt frisk? Eller de som ikke har penger til å kjøpe egne medisiner? Hos oss får du prioritere: hvem skal få medisin når det ikke er nok til alle? Og hva synes du egentlig om at ikke alle kan få medisiner når de er syke? I tillegg kan du lære litt om hvordan det er å være barn i Etiopia, et av Afrikas største land.

Institutt for global helse og samfunnsmedisin