Haukeland universitetssjukehus vant prisen for beste stasjon på Forskningstorget 2017

Haukeland universitetssjukehus vant prisen for sin stasjon ‘Mulighetsrommet.’

Årets Forskningtorg på VilVite tok i mot nærmere 800 elever fra 7. trinn. Det var hektisk aktivitet fra dørene åpnet kl. 9.30 og etasjene var fylt med engasjerte forsker og interesserte elever og lærere. Tilbakemeldingen fra juryen var at det var mange spennende stasjoner i år og høy standard på formidlingen av forskningen ved stasjonene. De hadde derfor en ekstremt vanskelig oppgave, men etter flere timer kom juryen endelig fram til en vinner: Haukeland universitetssjukehus. Begrunnelsen var som følger: ‘Haukeland sin stasjon var den beste fordi vi fikk prøve mange forskjellige ting som faktisk kan redde liv. Vi lærte om viktige tema, både innen psykisk og fysisk helse. De som stod på stasjonen var flinke til å fortelle, og det var gøy!’

Vi gratulerer Haukeland universitetssjukehus med årets beste stasjon på Forskningstorget i Bergen!

Ove Heradstveit vant Forsker Grand Prix i Bergen

Stipendiat Ove Heradstveit fra Uni Research vant Forsker Grand Prix Bergen onsdag 27. september. Doktorgraden til Ove handler om ungdom og rus. Han ser da særlig på betydningen psykiske vansker har i utviklingen av rusproblemer blant unge.

Ove gikk videre til den nasjonale finalen i Trondheim lørdag 30. september sammen med Lina S. D. Lernevall, som ble nummer to. Lernevall er sykepleier og stipendiat ved Haukeland universitetssjukehus. Hennes doktorgrad undersøker hvilken støtte foreldre med brannskadde barn trenger i den akutte fasen på sykehuset.

Dessverre nådde ingen av dem helt opp i finalen og vinneren av årets nasjonale Forsker Grand Prix ble Torbjørn Øygard Skodvin fra UiT Norges arktiske universitet. Han er hjerneforsker og forsker på utposninger i hjernens blodårer og hvorvidt disse bør opereres eller ikke.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Anne-Catrin Adam fra NIFES vant Forsker Grand Prix i Bergen

Stipendiat Anne-Catrin Adam fra NIFES vant Forsker Grand Prix Bergen onsdag 28. september. I doktorgraden sin ser Anne-Catrin på hvordan maten vi spiser kan påvirke genene og helsen til våre kommende generasjoner. 

Anne-Catrin gikk videre til den nasjonale finalen i Bergen lørdag 1. oktober sammen med Jane Skjoldli, som ble nummer to. Skjoldli er stipendiat ved Universitetet i Bergen og forsker på hva World Youth Day (en katolsk ungdomssamling) har gjort med katolsk pilegrimsferd.

Dessverre nådde ingen av dem helt opp i finalen og vinneren av årets nasjonale Forsker Grand Prix ble Sofie Snipstad ved NTNU. Hun jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Det juridiske fakultet ved UiB vant prisen for beste stasjon på Forskningstorget 2016

Det juridiske fakultet ved UiB vant prisen for sin stasjon ‘Hva er lovlig i sosiale medier?’

Det var endelig opplett under årets Forskningstorg og mange barn og voksne hadde funne veien til Festplassen denne dagen. Teltet var fylt engasjerte forsker, interesserte barn og voksne, blide studentmedarbeidere og en jury som også i år hadde en vanskelig oppgave. Tilbakmeldingen fra juryen var at det var høy standard på formidlingen av forskningen ved stasjonene. Etter flere timer i teltet kom juryen endelig fram til en vinner: Det juridiske fakultet. På juristene sin stasjon fikk man blant annet lære hva norsk lov sier om hva du kan gjøre på Facebook og andre sosiale medier. Hvem du kan legge ut bilder av og om andre kan bruke bilder av deg eller tekster du har skrevet. Juryen kom fra til at denne stasjonen oppfylte de tre kriteriene som var satt: de lærte noe nytt, de fikk gjøre noe selv ved stasjonen og de hadde det gøy. Vi gratulerer Det juridiske fakultet med årets beste stasjon på Forskningstorget i Bergen!

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Bergen vant den nasjonale Forsker Grand Prix finalen!

Cecilie Gudveig Gjerde fra Universitetet i Bergen vant den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix i Trondheim!

Gjerde tar doktorgrad ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB, og forsker på hvordan man kan lage nytt kjevebein ved hjelp av kroppens egne stamceller. Ja, hun har faktisk klart å lage splitter nytt menneskebein.

Cecilie Gudveig Gjerde konkurrerte mot tilsammen 7 andre stipendiater fra Oslo, Trondheim, Bergen og Oslo, men ble stemt fram av dommere og publikum. Gjerde stikker dermed av med førstepremien som er en sjekk på 20.000kr, i tillegg til en gjev pokal.

Foto: NTNU

Cecilie Gjerde vant Forsker Grand Prix i Bergen

Stipendiat Cecilie Gudveig Gjerde fra Universitetet i Bergen vant Forsker Grand Prix Bergen onsdag 23. september. Hun tar doktorgrad på hvordan man kan lage nytt kjevebein ved hjelp av kroppens egne stamceller.

Cecilie Gudveig Gjerde går til den nasjonale finalen i Trondheim lørdag 26. september sammen med Tone Aspevik, som ble nummer to. Aspevik er stipendiat ved Nofima og forsker på hvordan avskjær fra salma-laks kan brukes til matproduksjon.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

NIFES vant pris for beste stasjon på Forskningstorget 2015

Nasjonalt institutt for Ernærings- og Sjømatforskning vant prisen for sin stasjon ‘Mett, men ikke sunn?’

Det var et fantastisk Forskningstorg i år, med engasjerte forsker, interesserte barn og voksne, blide studentmedarbeidere og en jury som hadde en vanskelig oppgave. Tilbakmeldingen fra juryen var at det var høy standard både på utformingen av stasjonene og på formidlingen av forskningen. Etter flere timer i teltet kom juryen endelig fram til en vinner: NIFES. Ved å kaste ball på et kjempestort verdenskart fikk barn og voksne lære hvor i verden det er mangel på viktige næringsstoffer som omega 3, vitamin D og jod. De fikk også se hvordan sjømat kan bidra til disse viktige næringsstoffene og et sunt kosthold for verdens befolkning. Det var også noen smaksprøver på lur til de som var tøff nok da mange av disse viktige næringsstoffene også finnes i insekter. Vi gratulerer NIFES med årets beste stasjon på Forskningstorget i Bergen!

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Kreftforeningen vant pris for beste stasjon på Forskningstorget

Kreftforeningen og Institutt for Biomedisin ved Universitetet i Bergen vant prisen for sin stasjon ‘Kontroll, kø og kaos – Livet i cellen’

Cellene i kroppen kommuniserer omtrent som du og jeg snakker med hverandre, men ikke gjennom ord og tale. Inni cellen jobber noen travle typer som ved å vri og vrenge seg tiltrekker og frastøter hverandre. Slik sendes beskjeder fra cellenaboene utenfor inn til cellens innerste. På årets forskningstorg fikk barn og voksne ta seg jobb som cellearbeider og de fikk her være med å overtale cellen til å gjøre de merkeligste ting. Henriette Christie Ertsås, molekylærbiolog og forsker, iscenesatt den bitte lille biologien som knapt er synlig i mikroskop og sammen med Kreftforeningen inviterte hun publikum til å vandre inn i cellen og ta i et tak som vikarierende cellearbeider.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

 

Audun Havnen vant Forsker Grand Prix i Bergen

Stipendiat Audun Havnen vant Forsker Grand Prix i Bergen. Han forsker på rask behandling av tvangslidelser ved Haukeland Universitetssykehus og Institutt for klinisk psykologi, Universitetet i Bergen.

Florian Sambraus fra Havforskningsinstituttet og UiB ble nummer to. Han forsker på om sterilisering av oppdrettslaks kan beskytte villaksen. Begge to gikk videre til den nasjonale finalen på Chat Noir i Oslo 27. september. Her leverte de gode presentasjoner og Audun ble sendt videre til gullfinalen av dommerne. Vinneren av den nasjonale finalen ble til slutt Arne Skulberg – doktorgradsstipendiat ved Det medisinske fakultet på NTNU. Han forsker på hvordan overdosepasienter kanskje kan hjelpes med nesespray.

Forsker grand prix Bergen er en formidlingskonkurranse for stipendiater i regi av Forskningsdagene i Bergen. Norges Forskningsråd arrangerer finalen i Oslo.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes